OSMANGAZİ ORTAOKULU OKUL KURALLARI
Sayın Velilerimiz, Sevgili Öğrencilerimiz, Hayatımız boyunca dahil olduğumuz her sosyal ortamın kendine has belirli kuralları vardır. İçinde yaşadığımız toplumun düzeni ve sağlıklı işleyişin devamı için bu kurallara uyulmalıdır. Hayatımızın her döneminde olduğu gibi okul döneminde de uymamız gereken bazı kurallar vardır. Okulda düzen ve disiplini sağlayan kurallar, öğrencilerin toplumsal kurallara ve insan haklarına saygılı bireyler olarak yetişmesinin ön koşuludur. Bu inançla tüm öğrencilerin bu kuralları benimsemesi ve uygulaması, velilerin de bu kuralların uygulanmasına destek olmaları beklenmektedir.
Osmangazi Ortaokulu öğrencisi:
1. Derslere, törenlere, faaliyetlere ve etkinliklere zamanında girer.
2. Ders başladıktan sonra acil durumlar dışında kesinlikle sınıftan çıkmaz.
3. Sınıf dolaplarını düzenli kullanır, dolaplarda kitap ve defter dışında malzeme bulundurmaz.
4. Dersin ve ders dışı eğitim faaliyetlerinin akışını ve düzenini bozacak davranışlarda bulunmaz.
5. Okul, sınıf ve sınıf araç gereçlerini temiz ve düzenli kullanır.
6. Okula cep telefonu, akıllı saat getirmez.
7. Kopya çekmez, kaba ve saygısız davranmaz, kurallara uyar, yalan söylemez, başkasının eşyasını izinsiz kullanmak gibi kötü davranışlarda bulunmaz.
8. Okul içi ve dışında, sosyal medyada okul personeli ve öğrencilerine hakaret etmez.
9. Okul kurallarının uygulanması ve öğrencilere verilen görevlerin yapılmasına yardımcı olur.
10. Millî ve manevi değerlere, genel ahlak ve adaba uygun olmayan tutum ve davranışlarda kesinlikle bulunmaz.
11. Kavga etmez, fiili şiddet uygulamaz.
12. Türk Bayrağına, ülkeyi, milleti ve devleti temsil eden sembollere saygısızlık etmez; millî ve manevi değerleri söz, yazı, resim veya başka bir şekilde aşağılamaz; bu değerlere küfür ve hakaret etmez.
13.Okulun taşınır veya taşınmaz mallarını kasıtlı olarak tahrip etmek suç olduğundan okula ait taşınır veya taşınmaz mallara zarar vermez.
14.Yönetmeliklerle ve okul idaresi tarafından belirlenen öğrenci kılık kıyafet kurallarına uyar, bu konuda çevresine örnek olur.
15.Ders saatleri içerisinde izinsiz okuldan ayrılmaz.
16.Okula, okul materyalleri dışında çevresine zarar verebilecek araç ve gereç getirmez.
İzin İşlemleri:
1. Öğrencilerimiz, velilerinin dilekçe ile başvurmaları halinde ders saatlerinde veya öğle arası okul idaresinin kendilerine vermiş olduğu izin kâğıdını kapı güvenliğine vererek okuldan ayrılmalıdırlar.
2. Öğrencilere okul idaresi ve sınıf rehber öğretmeninden izin almadan okuldan çıkmasına izin verilmez.
3. Velilerimiz acil durumlar dışında, izin dilekçelerini bir gün önceden idareye ulaştırmalıdırlar.
4. Dilekçeler ve raporlar, veliler ve öğrenciler tarafından okula bizzat getirilmelidir.
5. Gündüzlü öğrencilerimizin hastalanmaları halinde, acil durumlarda ambulans çağrılır. Öğrenci velisi en kısa sürede öğrencinin gönderildiği sağlık kuruluşuna gitmelidir. Acil durumlar dışında öğrenci velisi okula gelerek öğrencisini sağlık kuruluşuna götürmelidir.
Devamsızlık İşlemleri:
1. Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler.
2. Geç gelme, birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlıdır. Ancak her üç defa geç kalma yarım gün devamsızlıktan sayılır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır.
3. Geç gelen öğrencilerin derse alınma şekli ve süresi ders yılı başında öğretmenler kurulunca kararlaştırılarak veli ve öğrencilere duyurulur.
4. Öğrencilerin nöbet tuttuğu günler devamsızlıktan sayılmaz.
5. Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.
6. Yurt içinde ve yurtdışında, bilim, tiyatro, spor, müzik, folklor, beceri yarışması ve benzeri eğitici-kültürel faaliyetlere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmasına Bakanlık, mahallî mülki amirleri ve/veya millî eğitim müdürlüklerince izin verilen öğrenciler ile Gençlik ve Spor Bakanlığınca belirlenen faaliyetin hazırlık dönemi ve organizasyon sürecine katılan öğrenciler, okula devam edemedikleri sürece faaliyet izinli sayılırlar ve bu süre devamsızlık süresine dâhil edilmez.
7. Devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilir; varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi velisinden istenir.
8. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.
9- Öğrencinin devamsızlığıyla ilgili velisine yapılacak tebligat işlemleri; ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda posta, e-Posta ve/veya bilişim araçlarıyla yapılır.
10. Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine velisi tarafından verilir ve e-Okul sistemine işlenir. hususlara uymaları gerekmektedir.
Yazılı Ve Uygulamalı Sınavlar:
1. Haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki sınav yapılması esastır. Sınav sayısı ve tarihleri her dönem başında zümre başkanları kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayından sonra e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir.
2. Zorunlu hâller dışında yazılı sınav süresi bir ders saatini aşamaz.
3. Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi esastır. Ancak zorunlu hâllerde fazladan bir sınav daha yapılabilir.
4. Türkçe ve yabancı dil derslerinin sınavları dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak yapılır.
Sosyal Etkinlikler:
Eğitim kurumlarında yürütülecek tüm sosyal etkinlikler 1739 sayılı Kanunda yer alan Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkelerine uygun olarak düzenlenir.
1. Sosyal etkinlik çalışmalarında; öğrencilerin gelişim seviyeleri, ilgi, istek, ihtiyaç ve yetenekleri göz önünde bulundurulur.
2. Sosyal etkinlik çalışmaları, öncelikle ders saatleri dışında uygulanır. Bu çalışmalar zorunlu hâllerde ders saatleri içinde de uygulanabilir.
3. Sosyal etkinlik çalışmaları, öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları kapsamında yürütülür.
4. Her öğrenci, en az bir sanat veya spor dalında beceri kazanacak şekilde uygun bir öğrenci kulübü ile ilişkilendirilir ve bu kulübün çalışmalarına katılır.
5. Sosyal etkinlik çalışmalarının planlanmasında eğitim kurumu bölgesinde bulunan gençlere yönelik faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılabilir.
Öğrenci Kılık Kıyafet Kuralları:
Yönetmelik gereği okulumuz gündüzlü öğrencilerinin kılık kıyafetlerinde aşağıdaki
a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz; bileklik, kolye, küpe, yüzük gibi aksesuarlar okulda kullanılamaz.
b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez.
c) Okulumuz içerisinde veya okul dışında gerçekleştirilecek resmi izinle düzenlenen her türlü sosyal, kültürel, sportif, bilimsel, sanatsal faaliyetlere ve her türlü gezi ve organizasyona katılacak öğrencilerimiz kılık kıyafet kurallarına uygun hareket etmelidirler.
d) Okul adına katılım sağlanacak her türlü faaliyette öğrenciler okulun belirlemiş olduğu kılık kıyafet kurallarına uygun hareket etmelidirler.
e) Ders saati içerisinde şapka ve kapüşon takamaz.
f) Kız öğrenciler boyalı saç ve makyaj ile okula gelemez.
Bu kurallara uymayan öğrenciler hakkında ilgili disiplin hükümleri uygulanır veya öğrencilerin faaliyetlere katılımına izin verilmez.
Osmangazi Ortaokulu Sınıf Kuralları:
1. Ders zili çaldığında, sınıflarına girerler ve hazırlıklarını tamamlamış olarak öğretmenlerini beklerler.
2. Ders bitiminde, öğretmeninin izni ile düzenli bir şekilde teneffüse çıkarlar.
3. Derslik düzenini ve dersin akışını bozmadan dersi dinler, söz alarak konuşur, izin almadan yerlerinden kalkmazlar.
4. Kırıcı, zarar verici sözlerden ve davranışlardan kaçınır, kötü söz söylemezler.
5. Arkadaşları ile iyi geçinir, yardımlaşırlar.
6. Ders araç ve gereçlerini yanlarında bulundururlar. Derslik ve laboratuvardaki malzemeleri izinsiz ve yetkisiz kullanmaz, zarar vermezler.
7. Çalışmalarını zamanında ve tam yaparlar.
8. Derslikleri ve sıraları temiz ve düzenli kullanırlar.
9. Gün bitiminde ders malzeme ve kişisel eşyalarını dersliklerde ve sıralarda bırakmazlar.
10. Dersliklerde bıraktıkları değerli eşyalardan kendileri sorumludurlar.
11. Dersliklerde bulunan panoları düzenli kullanırlar. Panolara dersle ilgili çalışma ve dersliklerin tümünü ilgilendiren duyuruların dışında bir şey asamazlar.
12. Derslerde ve teneffüslerde sakız çiğnenmez.
13.Sınıf içerisinde baharatlı ve kokulu yiyecek yenmez.
14.Gün içinde dersliklerin düzen ve temizlik kontrolü ders öğretmenleri, nöbetçi öğretmenler ve sınıf başkanları tarafından, gün sonunda da ilgili müdür yardımcıları tarafından yapılır.
Osmangazi Ortaokulu Nöbetçi Öğrenci Talimatı:
1- Nöbetçi öğrenci ders başlamadan 15 dakika önce hazır bulunur.
2- Nöbet görevine başlarken ve ayrılırken müdür yardımcısına haber verir.
3- Nöbet günündeki yazılı imtihanlara, müdür yardımcısına bilgi vermek suretiyle girecektir. Diğer zamanlarda görevini aksatmayacaktır.
4-Ders esnasında nöbetçilerden sadece bir tanesi idareci ve nöbetçi öğretmenin verdiği görevlere gider. ( Aynı anda ikisi asla danışmayı terk etmez. )
5-Okula gelen misafirleri, ziyaretçileri, velileri güler yüzle ve nazik şekilde karşılayacak ve gereken kolaylığı gösterecektir.
6-Nöbetçi öğrenci, nöbetçi öğrenci yaka kartını devamlı takacaktır.
7-Hiçbir öğrenci kesinlikle nöbet alanına alınmayacaktır.
8-Okula gelen ziyaretçiler, ziyaretçi kayıt defterine usulüne uygun kayıt edilir ve ilgili birime gönderilir.
9-Ziyaretçilerin öğrenciler ile görüşmelerinin ziyaretçi yerinde olması sağlanacaktır.
10-Nöbetçi öğrenci; sabah ve öğleyin geldiğinde nöbet bölgesi, okul giriş merdivenleri, okulun giriş kapısı vs. yerlerin temizliğini kontrol eder. Temizlik yapılması gerekli ise nöbetçi öğretmen ya da ilgili müdür yardımcısına haber verir.
11-Öğrencilerle görüşmek isteyen misafir ya da velilerin istekleri ile ilgili müdür yardımcısına haber verilmek suretiyle gerçekleştirir.
12-Ziyaretçi ve görevli olmayan okul içine alınmayacaktır.
13-Okul kapısı önünde öğrencilerin başkaları ile gereksiz görüşmeleri önlenecektir.
14-Olağanüstü durumlarda bahçe nöbetçi öğretmenine ve müdür yardımcısına derhal haber verilecektir.
15-Teneffüslerde, giriş ve çıkışlarda nöbet bölgesinde ve kapı önünde öğrenci birikmelerine engel olur. 16-Nöbetçi öğrencinin elbiseleri temiz, düzgün, ütülü, ayakkabılar boyalı, saçlar taralı ve bakımlı olmalı.
Servis Araçları Kullanım Talimatı:
Servis araçlarında geçen süre okulun devamı niteliğindedir. Öğrencilerden, servis araçlarında okul içi kurallarına göre davranmaları beklenir. Servis araçlarında öğrenciler:
a. Sürücülerin, servis hosteslerinin ve araçtaki öğretmenlerin uyarılarını dinlerler.
b. Yüksek sesle konuşarak, gülerek, şarkı söyleyerek veya uygunsuz söz ve davranışlarla çevrelerini rahatsız etmezler.
c. Pencere açmazlar, servis içinde ayağa kalkmazlar.
d. Araçlarda hiçbir şey yemez, içmezler.
e. Mutlaka emniyet kemerlerini takarlar.
f. Servis şoförünü rahatsız etmezler.
g. Servis hareket halinde iken ayakta durmaz ve mutlaka emniyet kemerini bağlarlar.
h. Küçüklerini korur ve onlara yardımcı olurlar. i. Eşyalarını unutmazlar. j. Arkadaşları ile oyun amaçlı olsa dahi fiziksel şakalaşma yapmazlar.
Belirlenen tüm kuralların paydaşlarımızın menfaatine olduğu bilinciyle hareket edilmesi, kurallara uymayanlara gerekli uyarıların yapılması okul disiplini açısından kaçınılmazdır. Bu sorumluluğun tüm paydaşlarımız tarafından paylaşılması gerekmektir.